Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ραγιάδες τότε, ραγιάδες τώρα. Χαράτσια τότε, χαράτσια τώρα


 Ραγιάδες τότε, ραγιάδες τώρα. Χαράτσια τότε, χαράτσια τώρα
Tου Κώστα Βουκελάτου 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός εξαθλιώνεται και εξουθενώνεται με την επιβολή φόρων θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε την ιστορία που έχει να κάνει με τον Κεφαλικό φόρο η χαράτσι επί τουρκοκρατίας.
Άραγε οι απίστευτοι σε έμπνευση φόροι του τότε έχουν να κάνουν με την φορομπηχτική πολιτική του σήμερα;
Οι Οθωμανοί στα χρόνια της σκλαβιάς, είχαν συλλάβει και είχαν εφαρμόσει ένα σχέδιο οικονομικής εξόντωσης των υποδούλων ώστε να τους εξαναγκάσουν να εξισλαμιστούν ή να μην έχουν την δυνατότητα από τους εξαντλητικούς φόρους να σηκώσουν κεφάλι λόγω της πείνας και της εξαθλίωσης, παραμένοντας ραγιάδες.
Είχαμε επιβολή ενός πλέγματος απίστευτων σε έμπνευση φόρων, όπως ο κεφαλικός φόρος, οι φόροι για τα τζαμιά, για τα χαρέμια, για τη συντήρηση των οχυρών κ.λπ. επιβάρυναν κυρίως τον υπόδουλο ελληνικό πληθυσμό και υπογράμμιζαν έτσι με τον πιο έντονο και αυταρχικό τρόπο τις εθνικές διαφορές ανάμεσα στους κατακτητές και τους ραγιάδες.
Η ανελέητη φορολογία σε συνδυασμό με τον τρόπο εκμετάλλευσης της γης και τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την εγκατάλειψη της γης.
Βασική υποχρέωση των κοινοτικών αρχόντων της εποχής, ήταν το “στρώσιμο των τεφτεριών” φράση που σήμαινε, ότι όριζαν το φόρο, που έπρεπε να πληρώσει κάθε μέλος της κοινότητας, ανάλογα με την περιουσιακή του κατάσταση (ιδιόκτητο σπίτι, χωράφια, άλογα κλπ.) και τα εισοδήματα του, με βάση το “κατάστιχο” που συντασσόταν από εκτιμητές κάθε 7 χρόνια. Την είσπραξη έκανε ο “γραμματικός” του χωριού ή κάποιος ειδικός φοροεισπράχτορας. Οι φόροι, αυτοί ήταν άσχετοι από άλλα “δοσίματα” για κοινοτικές ανάγκες (δρόμους, γεφύρια, κονάκι του βοεβόδα, πληρωμή ζημιών, αμοιβή κοινοτικών υπαλλήλων, δασκάλων, υδρονόμων, αγροφυλάκων κλπ.).
Γενικά, οι φόροι που πλήρωναν οι υπόδουλοι στους Οθωμανούς κατακτητές ήταν αρκετοί, αλλά και δυσβάστακτοι.
Κάθε οικογένεια κατέβαλλε επίσης πολλά άλλα “χαράτσια” για τα παραγόμενα προϊόντα, για τα κτήματα.
Ο βασικός φόρος ήταν αυτός της δεκάτης. Δηλαδή σε κάθε δέκα ίσα μέρη παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικού προϊόντος, το ένα μέρος το έπαιρνε ο εκπρόσωπος της Οθωμανικής εξουσίας. Το κράτος υπενοικίαζε συνήθως το δικαίωμα είσπραξης της δεκάτης σε τοπικούς άρχοντες.
Οι Οθωμανοί, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν αποφασιστικά τους υπόδουλους υπηκόους του κράτους τους, ανέπτυξαν ένα λεπτομερές σύστημα καταγραφής των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων, που συνέλεγαν.
Σε ολόκληρη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί του ελλαδικού, του μικρασιατικού και του βαλκανικού χώρου, ήταν υποχρεωμένοι να εξαργυρώνουν την αποδοχή της θρησκευτικής τους ταυτότητας από το κράτος, καταβάλλοντας, σε ετήσια βάση, ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό, τον κεφαλικό φόρο. H καταβολή του φόρου αυτού ήταν σύμφωνη με τον ιερό νόμο του Iσλάμ, ο οποίος όριζε, πως οι “άπιστοι”, που κατοικούσαν στη γη των “πιστών” ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν χρήματα για την “προστασία” τους από τους μουσουλμάνους. Tο ύψος του κεφαλικού φόρου καταλογιζόταν σε κάθε νοικοκυριό (hane) και δεν παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση. Επιβαρυνόταν, σχεδόν ισόποσα, όλος ο ενήλικος ανδρικός υποτελής πληθυσμός.
Αναφέρω μερικούς ενδεικτικούς φόρους:
Τον κεφαλικό φόρο, από όλους τους υπόδουλους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά). Η λεγόμενη “αποδεκάτωσις παίδων”. Πρόκειται για το ελεεινό “παιδομάζωμα” που καθιερώθηκε επί σουλτάνου Μουράτ Α΄. Έπαιρναν υποχρεωτικά, Ελληνόπουλα ηλικίας αρχικά 6-7 ετών και τα κατέτασσαν στα τάγματα των Γενιτσάρων. Αυτός ο φόρος είχε ονομασθεί και “φόρος αίματος”. Ο στρατιωτικός φόρος που τον πλήρωναν όλοι οι άρρενες κάτοικοι από 12 ετών έως τα βαθιά τους γεράματα. Ο φόρος “Κιουρέκ αξεσί” που τα έσοδά του προορίζονταν για την ενίσχυση του στόλου. Ο φόρος “Αβαρίζ” για την αποφυγή της στρατολόγησης. Ο φόρος “Αβέ Αξεσή” για την … διασκέδαση του σουλτάνου!!! Ο φόρος “Τεκιαλίφι Ντιβανιγιέ” για τις ανάγκες του υπουργικού συμβουλίου. Ζητήθηκε ακόμα και “φόρος οδοντογλυφίδας” που τον απαιτούσαν από τους υπόδουλους οι Τούρκοι αγάδες και άλλοι αξιωματούχοι για τον καθαρισμό των δοντιών τους!!! Επίσης κάθε οικογένεια πλήρωνε το φόρο “καπνού” (δηλαδή για το τζάκι της οικογένειας που κάπνιζε ΩΧ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΙΔΕΕΣ! ΣΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ), και τους φόρους για το γάμο μπουγά, παρασί), τα καταλύματα, τα επαρχιακά έξοδα, την τιμητική στολή (“καφτάνια”), τα καρφοπέταλα κι άλλους, που είχε δικαίωμα να επιβάλλει ο κάθε τοπικός Οθωμανός διοικητής.
Οι κάτοικοι των Αγράφων για παράδειγμα, πλήρωναν μεταξύ άλλων και… ένα “αστάρι”(βαμβακερό ύφασμα επένδυσης), 6 πήχες η κάθε οικογένεια, που χρησίμευε “ως σφογγιστήρι των αγγείων του σουλτάνου”. Το ύφασμα αυτό το ύφαιναν στον αργαλειό και το συγκέντρωνε ο “αστάρ τσαούσης”, που είχε την έδρα του στη Λάρισα. Ο λαός της περιοχής έβλεπε ως πραγματικούς επιδρομείς τους ακόρεστους φοροεισπράκτορες του κράτους, που ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός αποκαλούσε “λυκόμορφους φορολόγους”.
Τότε όλοι αυτοί παράλογοι και ανελέητοι φόροι προσπαθούσαν να κρατήσουν τους Έλληνες ελεγχόμενους και υπόδουλους εξαθλιώνοντας τους, τώρα γιατί επιβάλλονται τόσο παράλογοι και ανελέητοι φόροι εξαθλιώνοντας με παράλογες απαιτήσεις εκατομμύρια οικογένειες;
Από τότε που η πάσης μορφής εξουσία μας αντιμετωπίζει ως πάσης μορφής δουλικά οι κεφαλικοί φόροι θα υφίστανται άδικα χωρίς σταματημό, το μόνο που θα αλλάζει είναι το νόμισμα στο οποίο θα επιβάλλονται.
Το περίεργο όπως και τότε έτσι και τώρα είναι ότι η επιβολή φόρων εξαιρεί πάντα τα ιερατεία!!!
Γιατί άραγε;
 freepen
internet advertising


Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ηλιακή κηλίδα «τέρας»

 Ηλιακή κηλίδα «τέρας»
Θα μπορούσε να «καταπιεί» 6 πλανήτες σαν τη Γη
Μια γιγάντια κηλίδα σχηματίζεται στον Ηλιο τα τελευταία 24ωρα. Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA διακρίνεται μια μεγάλη κηλίδα και κάποιες μικρότερες οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν στο ίδιο σύστημα
Χιουστον 
Στις 19 Φεβρουαρίου στην επιφάνεια του Ηλιου άρχισε να σχηματίζεται μια κηλίδα η οποία μέσα σε 24 ώρες διογκώθηκε τόσο πολύ ώστε σύμφωνα με τους επιστήμονες που την μελετούν αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε μέγεθος τέτοιο που χωράνε μέσα σε αυτή έξι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθεί το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που έχει ως αποστολή τη μελέτη του Ηλιου και των φαινομένων του.
Οι κηλίδες
Στον Ηλιο υπάρχουν οι λεγόμενες «ηλιακές κηλίδες», σκοτεινά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου.
Η δράση των κηλίδων προκαλεί το φαινόμενο των «ηλιακών καταιγίδων» (ή ηλιακών εκλάμψεων), την εκτόξευση τεράστιων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων. Οι ηλιακοί άνεμοι οδηγούν αυτά τα σωματίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη του ηλιακού μας συστήματος. Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες παρατηρούν τον Ηλιο σε καθημερινή βάση και μελετούν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αν τα φορτισμένα σωματίδια φθάσουν στη Γη μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στα συστήματα πλοήγησης (αεροσκάφη κ.α.) καθώς και στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

τροκτικο
Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ένταξη στο ΕΣΠΑ θέλουν οι καπνοπώλες


 Ένταξη στο ΕΣΠΑ θέλουν οι καπνοπώλες
 
Την ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ ζητά, με επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών και Δικτύων, η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, στην επιστολή της, η Ένωση επισημαίνει ότι ο κλάδος αποτελεί κομμάτι του εμπορικού κόσμου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια και να ενταχθεί στα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδίως μέσω της οικονομικής κρίσης και των δυσμενών αλλαγών που έχει επιφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Ένωση υπογραμμίζεται στην επιστολή η ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης του κλάδου στο πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να βοηθηθεί η βιωσιμότητά του.

http://troktiko.eu

Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

«Νο» από τον Κάμερον για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


«Νο» από τον Κάμερον για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Για άλλη μία φορά, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε την όποια συζήτηση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η «ευκαιρία» για μία σχετική δήλωση δόθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόμενος στην Ινδία, αρνήθηκε τόσο στην ασιατική χώρα την επιστροφή του διαμαντιού των 105 καρατίων που οι Βρετανοί υποχρέωσαν να τους παραδοθεί το 1850, όσο και στην Ελλάδα τα Μάρμαρα που άρπαξε ο Έλγιν και  έχει οικειοποιηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε ο Κάμερον για το διαμάντι. Και συμπλήρωσε: «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Δεν πιστεύω σε ανάγκη επιστροφής. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό». 
Αξίζει να σημειωθεί πως το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, κατά τον καιρό της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να το παραδώσει. Και το χρησιμοποίησε για να κοσμήσει το διάδημα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.
Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις. 

attikipress.gr

Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 στους 3 υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό



 
 
Ένας στους τρεις υπολογιστές φέρει κακόβουλο λογισμικό.  Σύμφωνα με ερεύνα της Panda Labs για το 2012, παρά τη μείωση του συνολικού ποσοστού των μολυσμένων υπολογιστών σχεδόν ένας στους τρεις υπολογιστές φέρει κακόβουλο λογισμικό. Η εταιρεία ασφάλειας ανέφερε ότι συνολικά το 32% των χρηστών που ερωτήθηκαν το 2012 είχαν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, κάτι λιγότερο από το 38% του 2011. Πρώτη ήταν η Κίνα με περίπου το 54% των συστημάτων να έχουν μολυνθεί, δεύτερη ηΝότια Κορέα, ακολουθούμενη από την Ταϊβάν, την Τουρκία και την Ονδούρα. Παρά τη συνολική μείωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες τεχνικές επίθεσης έγιναν πιο δημοφιλείς από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Τα Trojans αποτελούν το 76% των επιθέσεων του 2012, πάνω από το 66% του προηγούμενου έτους. Όπως δήλωσε η εταιρεία, φαίνεται ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν καταφέρει να μολύνουν φέτος περισσότερους υπολογιστές με Trojans από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
nooz.gr



Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ελληνας γιατρός εντόπισε το κλειδί της ανορεξίας




Στην καρδιά βρίσκεται το «κλειδί» της...








 ανορεξίας, σύμφωνα με Ελληνα γιατρό.







Ο καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου «Royal Holloway» Μάνος Τσακίρης και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει την τάση να εκδηλώσει διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία.







Έρευνα που πραγματοποίησαν σε υγιείς γυναίκες ηλικίας 19 έως 26 ετών έδειξε ότι εκείνες που κατάφερναν να συγκεντρωθούν και να μετρήσουν με ακρίβεια τους παλμούς τους μπορούσαν να «ακούσουν» καλύτερα το σώμα τους. Οσο πιο ακριβής ήταν μάλιστα η αντίληψη των παλμών τους τόσο μικρότερη η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν το σώμα τους ως αντικείμενο.







Όπως εξηγούν οι ειδικοί του «Royal Holloway», τα ευρήματα της έρευνάς τους μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση της δυσαρέσκειας ως προς την εικόνα του σώματος και των κλινικών διαταραχών που συνδέονται με την «αυτό-αντικειμενοποίηση», όπως είναι η ανορεξία. «Οι άνθρωποι έχουν την εκπληκτική ικανότητα να βλέπουν τον εαυτός τους από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος κάποιες γυναίκες να αναπτύξουν την τάση να αντιμετωπίζουν το σώμα τους ως αντικείμενο, αμελώντας να το εκτιμήσουν εκ των έσω, για τη σωματική τους επάρκεια και υγεία. Οι γυναίκες που αυτο-αντικειμενοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ευάλωτες σε διατροφικές διαταραχές και μια σειρά κλινικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η σεξουαλική δυσλειτουργία» εξηγεί ο Μάνος Τσακίρης, ενώ η συνάδερφός του, ερευνήτρια Βίβιαν Ενλεϊ υποστηρίζει ότι εκτιμώντας πόσο καλά μπορούν οι γυναίκες να ακούσουν τα εσωτερικά τους σήματα, θα μπει ακόμα ένα λιθαράκι στην έρευνα γύρω από την αυτο-αντικειμενοποίηση και την ψυχική υγεία των γυναικών που απορρέει από αυτήν.







Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευναςς υπονοούν επομένως ότι οι γυναίκες που έχουν την τάση να βλέπουν τον εαυτό τους και το σώμα τους ως αντικείμενο μπορούν να ωφεληθούν βελτιώνοντας την επαφή με το σώμα τους και καταφέρνοντας να ακούσουν καλύτερα τα εσωτερικά του σήματα, όπως ο καρδιακός παλμός. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μπροστά στον καθρέφτη.



i-diadromi



Κάνε like και share εάν σου άρεσε
»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This