Στα 2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση σημαντικών έργων αστικών αναπλάσεων από το "Πράσινο Ταμείο" του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για αναπλάσεις, διαμορφώσεις χώρων και "νησίδων πρασίνου" σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και τις περιοχές της πόλης, που θα ολοκληρωθούν εντός του 2012. Η χρηματοδότηση αφορά σε ένα πακέτο έξι προτάσεων που αφορούν σημεία-κλειδιά για την πόλη.
Αναλυτικά, πρόκειται για τα έργα:
1) Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ (Λουλουδάδικα-ιστορικό κέντρο), έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τεσσάρων μηνών. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη του μνημείου και γενικότερα της περιοχής του ιστορικού εμπορικού κέντρου, την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων (αναψυχή, εμπόριο, πολιτισμός, τουρισμός) καθώς επίσης τη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του κοινοχρήστου χώρου (προσπελασιμότητα, φωτισμός, ασφάλεια, αστικός εξοπλισμός). Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες επίστρωσης πεζοδρομίων, καθαίρεσης περιφράξεων, αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων του μνημείου, τοποθέτησης ειδικών φωτιστικών σωμάτων για την ανάδειξη του μνημείου και συμπλήρωσης του αστικού εξοπλισμού.
2) Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Κολυμβητηρίου Τούμπας, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών. Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στην 4η Δημοτική Κοινότητα και το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί στην αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητηρίου της Τούμπας, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της αλάνας της Τούμπας, για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων (αναψυχή, πολιτισμός, τουρισμός) και τη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών και του φυσικού περιβάλλοντος του κοινοχρήστου χώρου (φυτεύσεις, ασφάλεια, φωτισμός, προσπελασιμότητα). Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες υπαιθρίων χώρων, κρασπέδων πρασίνου, πεζοδρόμων, επιστρώσεων πεζογέφυρας και πεζοδρομίων, εργασίες πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ισχυρών ρευμάτων υπαιθρίων χώρων, ασθενών ρευμάτων και αντικεραυνικής προστασίας των εγκαταστάσεων).
3) Ανάπλαση παιδικών χαρών για πιστοποίηση, προϋπολογισμού 592.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εννέα μηνών. Το έργο αποσκοπεί στην εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας τεσσάρων παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών και την προσβασιμότητα Α.με.Α (υπ’αριθμ. 28492/2009 ΥΑ Εσωτερικών - ΦΕΚ 931/Β/2009). Η προθεσμία πιστοποίησης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και οι περιοχές επέμβασης βρίσκονται στην 1η, 4η και 5η Δημοτική Κοινότητα (Πλατεία Ναυαρίνου, Μ. Μπότσαρη - Κανάρη, Δημ. Τσιαπάνου, Δημητρακοπούλου - Χαιρωνείας). Στο πλαίσιο των εργασιών περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες απομάκρυνσης παλιού υλικού επίστρωσης, επίστρωσης νέων ελαστικών δαπέδων, τοποθέτησης περιφράξεων, αποξήλωσης και απομάκρυνσης παιχνιδιών, προμήθειας και τοποθέτησης νέων παιχνιδιών με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου, τοποθέτησης νέων αυτόνομων φωτιστικών, που δεν απαιτούν ηλεκτρολογικά δίκτυα.
4) Ανάπλαση πλατείας Καούδη, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εννέα μηνών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλατεία Καούδη αποτελεί χώρο κοινωνικής επαφής για την ευρύτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή, της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Το έργο αποσκοπεί στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με προδιαγραφές προσβασιμότητας Α.με.Α, και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του κοινοχρήστου χώρου (φωτισμός, ασφάλεια, αστικός εξοπλισμός). Η ανάπλαση της πλατείας Καούδη, ως απόληξη του οδικού άξονα Καρακάση, σε συνδυασμό με τα έργα κοινωνικών υποδομών και τα έργα αναβάθμισης του ευρύτερου κοινόχρηστου χώρου του αθλητικού κέντρου «Γαλαξίας», θα συμβάλει στη συνολική ανάπλαση μιας εκτεταμένης περιοχής κατοικίας της 5ης Δημ. Κοινότητας. Στο πλαίσιο των εργασιών περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες αποξήλωσης δαπέδων-κρασπέδων-πλακών πεζοδρομίου, επίστρωσης των δαπέδων της πλατείας, διαμόρφωσης μικρού αμφιθεάτρου, κατασκευής πέργκολας, φυτοτεχνικές εργασίες, ανακατασκευής παιδικής χαράς σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές για πιστοποίηση.
5) Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου διατηρητέου κτιρίου Αναγεννήσεως, προϋπολογισμού 489.193 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών. Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε σημείο της Δυτικής Εισόδου της πόλης, έναντι του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, πλησίον των Δικαστηρίων και του λιμένα Θεσσαλονίκης, στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων (αναψυχή, πολιτισμός, τουρισμός) και τη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του κοινοχρήστου χώρου (φυτεύσεις, προσπελασιμότητα, αστικός εξοπλισμός). Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών, περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων και του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου, με υπόμνηση βασικών στοιχείων αρχικού αστικού χώρου και χαρακτηριστικής βλάστησης για την ανάδειξη του μνημείου.
6) Έργα αναπλάσεων σε πάρκα και νησίδες πρασίνου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τεσσάρων μηνών. Το έργο των παρεμβάσεων αφορά συγκεκριμένους χώρους πάρκων και νησίδων στην 1η, 2η, 3η, 5η Δημοτική Κοινότητα, καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας, με στόχο μέσα από τις σχεδιαστικές αρχές που θα τις διέπουν, να αναδειχθούν φυσικά στοιχεία της πόλης, να βελτιώσουν την λειτουργικότητά τους και να αποτελέσουν πρότυπο σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης του αστικού πρασίνου.
Η μελέτη και ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και ανάδειξη χώρων αστικού πρασίνου που βρίσκονται σε καίρια σημεία της πόλης έχει γίνει σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και το εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται:
1. Στην αντικατάσταση του υφιστάμενου υποβαθμισμένου πρασίνου με την εγκατάσταση φυτευτικού υλικού της μεσογειακής χλωρίδας, προσαρμοσμένου στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της πόλης.
2. Στη χρησιμοποίηση και ανάδειξη φυτευτικού υλικού το οποίο είναι ιθαγενές και για το οποίο έχουμε βιβλιογραφικές και άλλες αναφορές για τη χρήση του στην ιστορική διαδρομή της πόλης.
3. Στην ορθολογική διαχείριση του νερού.
4. Στην αντικατάσταση σκληρών επιφανειών με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Thestival.gr
Κάνε like και share εάν σου άρεσε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου