Υλικά
1/2 κιλό φράουλες
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα χυμό λεμόνι.....
1 ασπράδι αβγού
1/2 κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπήστε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Ξαναχτυπήστε το μείγμα για 2-3 λεπτά, προσθέτοντας αυτή τη φορά το ασπράδι.
Η γρανίτα είναι έτοιμη αρκεί να την αφήσετε για λίγο ακόμα στην κατάψυξη. Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε γρανίτα με άλλα φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα κλπ. ανάλογα με την εποχή και το γούστο σας).
1 φλτιζάνι κατεψυγμένες φράουλες-μούρα
1 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή goji berries
100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι φρέσκο
Εκχύλισμα βανίλιας
Τρόπος μαγειρέματος
1.Μπορείς να δοκιμάσεις και φρέσκιες φράουλες! Τα παγωμένα φρούτα απλά θα σου δώσουν πιο αφράτη απαλή αίσθηση στο στόμα
2.Φρόντισε να καθαρίσεις τα ξερά κομμάτια και τυχόν ξερά κοτσάνια από τα αποξηραμένα σου φρούτα
3.Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε για 5 λεπτά συνεχόμενα
4. Σέρβιρε αμέσως
1 μπανάνα
8 φράουλες
1 μήλο
2 μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
100ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα φρούτα μας.Ξεφλουδίζουμε την μπανάνα, το μήλο και τα μανταρίνια. Κόβουμε τα κοτσάνια των φραουλών.
Κόβουμε τα φρούτα μας σε κυβάκια.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Βάζουμε τη σαντιγί και τα φρούτα μας στο μπλέντερ και χτυπάμε για 2 λεπτάκια.
Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη για 30 λεπτάκια.
Το φρουτοπαγωτό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλουμε βάζουμε και σταγόνες σοκολάτας.
Μπορούμε να βάλουμε χυμό μήλου και να φτιάξουμε μια τέλεια καλοκαιρινή γρανίτα...φυσικά την κρέμα γάλακτος θα την παραλείψουμε.
Λατρεμένος συνδυασμός!
Γιατί όχι ένα λατρεμένο σνακ!
Πλύντε και κόψτε στη μέση 1 φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες (μόλις 50 kcal).
Λιώστε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί (βάλτε τη σοκολάτα σε ένα σκεύος πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει κι αφήστε μέχρι να λιώσει).
Χρησιμοποιήστε περίπου 30γρ λιωμένης σοκολάτας (περίπου 150 kcal) για να βουτήξετε μέσα τις φρέσκες φράουλες!
Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας και της φράουλας συνδυασμένα σε ένα σνακ με 200 Kcal.
250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
80 γρ. ζάχαρη άχνη
2 φλιτζάνια γάλα
½ πακέτο μπισκότα πτι –μπερ
½ πακέτο σαβουαγιάρ
4 φύλλα ζελατίνης ( περίπου 6,5 γρ.)
500 γρ. φράουλες
Διαδικασία
Ενώνουμε τη ζάχαρη με το γιαούρτι και χτυπάμε καλά.
Χτυπάμε τη ρικότα να αφρατέψει και την προσθέτουμε στο μίγμα του γιαουρτιού.
Λιώνουμε τη ζελατίνη σε λίγο ζεστό νερό και τη προσθέτουμε στο μίγμα . πολτοποιούμε 250 γρ φράουλες και τις ενώνουμε με το 1/3 του μίγματος της ρικότας . παίρνουμε μια ψηλή φόρμα που κάνει για σαρλότ και τη στρώνουμε με διαφανή μεμβράνη.
Στρώνουμε την μισή ποσότητα της άσπρης κρέμας . συνεχίζουμε με ένα στρώμα από μπισκότα πτι μπερ βουτηγμένα στο γάλα.
Συνεχίζουμε με φετούλες φράουλας . πάνω στρώνουμε το μίγμα φράουλες –κρέμα . συνεχίζουμε με μπισκότα πτι-μπερ σε γάλα και φετούλες φράουλας . τελειώνουμε με την υπόλοιπη λευκή κρέμα . βάζουμε ένα στρώμα τρίμα μπισκότου . αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σαρλότ.
Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με μπισκότα σαβουαγιάρ που τα κολλάμε γύρω γύρω.
Πάνω στρώνουμε φράουλες σε φετούλες .
1 κιλό φράουλες μεσαίου μεγέθους και σφιχτές
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό (και πολύ είναι)
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγο οινόπνευμα άσπρο από το σουπερ μάρκετ
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους τις βάζουμε σ' ένα σουρωτό και τις ραντίζουμε με λίγο οινόπνευμα.
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη σε στρώσεις (φράουλες-ζάχαρη-φράουλες –ζάχαρη κλπ).
Ραντίζουμε με το νερό και τις αφήνουμε 5-6 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους-καλύτερα να κάνουμε αυτό το στάδιο το βράδυ και να τις αφήσουμε όλη την νύχτα.
Το πρωί βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση το κατεβάζουμε αμέσως.
Τ’ αφήνουμε 10-12 ώρες ή μέχρι το απόγευμα και μετά ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει περίπου για 5-6 λεπτά(θα χρειασθεί να ξαφρίσουμε).
Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Εάν μετά τα 5-6 λεπτά το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά, πρέπει να βγάλουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και να συνεχίσουμε το δέσιμο του σιροπιού.
Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά δεν είναι καθόλου κουραστικό.
Το δε αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Διατηρείται σε βάζα στο ψυγείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον ένα χρόνο).
Όταν καταναλώσουμε την φράουλα, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια κλπ.
Μην φτιάξετε μόνο μια δόση γιατί δεν πρόκειται να φτουρήσει.!!!
ΤΙΡ : Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί φουσκώνει το σιρόπι.
Καλό είναι δε, η κατσαρόλα να έχει βαρύ πάτο για να μην αρπάζει εύκολα το σιρόπι.
Προετοιμασία:
15 λεπτά και 20 λεπτά το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Για τα βασικά θέματα του ριζότο και τα στάδια της παρασκευής του, κάντε κλικ στο λίνκ.
Yλικά (για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο)
Brodo
5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
Soffrito
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6-8 φράουλες πολτοποιημένες (πουρέ)
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
Riso
1 1/2 φλ. τσαγιού Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς Αgrino
Condimenti
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή μασκαρπόνε
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
μερικές φράουλες για γαρνίρισμα
1.Βrodo: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, αν χρειάζεται.
2. Soffrito: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι το υγρό που θα μείνει να είνα περίπου 1 κ.σ.
3. Riso: Προσθέτετε το ρύζι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1 λεπτό μέχρι όλοι οι κόκκοι του να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Αρχίστε να προσθέτετε τον καυτό ζωμό, 1/2 φλυτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε σχεδόν να απορροφάται πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Με την 5η φορά που θα ρίξετε το 1/2 φλυτζάνι ζωμό, προσθέστε τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατέψτε. Το μείγμα θα πάρει χρώμα σκούρο ρόζ. Συνεχίστε με τον υπόλοιπο ζωμό, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/4 περίπου φλυτζάνι χωριστά στην άκρη.Σημείωση: Η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε καλά ώστε να μην κολλήσει το ρύζι.
4. Condimenti: Mετά από 18 περίπου λεπτά (15 περίπου αν χρησιμοποιείτε ρύζι Vialone Nano), όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει σφιχτό, αποσύρετε, ρίχνετε το ζωμό που είχατε κρατήσει, το μασκαρπόνε (ή το βούτυρο) και την παρμεζάνα. Ανακατεύετε πολύ γρήγορα να ενσωματωθούν τα υλικά με το ρύζι.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με φράουλες.
1/2 κιλό φράουλες
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα χυμό λεμόνι.....
1 ασπράδι αβγού
1/2 κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπήστε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Ξαναχτυπήστε το μείγμα για 2-3 λεπτά, προσθέτοντας αυτή τη φορά το ασπράδι.
Η γρανίτα είναι έτοιμη αρκεί να την αφήσετε για λίγο ακόμα στην κατάψυξη. Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε γρανίτα με άλλα φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα κλπ. ανάλογα με την εποχή και το γούστο σας).
Smoothie Φράουλες
Συστατικά1 φλτιζάνι κατεψυγμένες φράουλες-μούρα
1 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή goji berries
100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι φρέσκο
Εκχύλισμα βανίλιας
Τρόπος μαγειρέματος
1.Μπορείς να δοκιμάσεις και φρέσκιες φράουλες! Τα παγωμένα φρούτα απλά θα σου δώσουν πιο αφράτη απαλή αίσθηση στο στόμα
2.Φρόντισε να καθαρίσεις τα ξερά κομμάτια και τυχόν ξερά κοτσάνια από τα αποξηραμένα σου φρούτα
3.Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε για 5 λεπτά συνεχόμενα
4. Σέρβιρε αμέσως
Φρουτοπαγωτόκρεμα
Τι χρειαζόμαστε:1 μπανάνα
8 φράουλες
1 μήλο
2 μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
100ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα φρούτα μας.Ξεφλουδίζουμε την μπανάνα, το μήλο και τα μανταρίνια. Κόβουμε τα κοτσάνια των φραουλών.
Κόβουμε τα φρούτα μας σε κυβάκια.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Βάζουμε τη σαντιγί και τα φρούτα μας στο μπλέντερ και χτυπάμε για 2 λεπτάκια.
Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη για 30 λεπτάκια.
Το φρουτοπαγωτό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλουμε βάζουμε και σταγόνες σοκολάτας.
Μπορούμε να βάλουμε χυμό μήλου και να φτιάξουμε μια τέλεια καλοκαιρινή γρανίτα...φυσικά την κρέμα γάλακτος θα την παραλείψουμε.
Φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα κουβερτούρα
Φράουλα και σοκολάτα:Λατρεμένος συνδυασμός!
Γιατί όχι ένα λατρεμένο σνακ!
Πλύντε και κόψτε στη μέση 1 φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες (μόλις 50 kcal).
Λιώστε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί (βάλτε τη σοκολάτα σε ένα σκεύος πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει κι αφήστε μέχρι να λιώσει).
Χρησιμοποιήστε περίπου 30γρ λιωμένης σοκολάτας (περίπου 150 kcal) για να βουτήξετε μέσα τις φρέσκες φράουλες!
Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας και της φράουλας συνδυασμένα σε ένα σνακ με 200 Kcal.
Σαρλότ με φράουλες, γλυκό με μπισκότα και φράουλες
Υλικά για 6-8 μερίδες250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
80 γρ. ζάχαρη άχνη
2 φλιτζάνια γάλα
½ πακέτο μπισκότα πτι –μπερ
½ πακέτο σαβουαγιάρ
4 φύλλα ζελατίνης ( περίπου 6,5 γρ.)
500 γρ. φράουλες
Διαδικασία
Ενώνουμε τη ζάχαρη με το γιαούρτι και χτυπάμε καλά.
Χτυπάμε τη ρικότα να αφρατέψει και την προσθέτουμε στο μίγμα του γιαουρτιού.
Λιώνουμε τη ζελατίνη σε λίγο ζεστό νερό και τη προσθέτουμε στο μίγμα . πολτοποιούμε 250 γρ φράουλες και τις ενώνουμε με το 1/3 του μίγματος της ρικότας . παίρνουμε μια ψηλή φόρμα που κάνει για σαρλότ και τη στρώνουμε με διαφανή μεμβράνη.
Στρώνουμε την μισή ποσότητα της άσπρης κρέμας . συνεχίζουμε με ένα στρώμα από μπισκότα πτι μπερ βουτηγμένα στο γάλα.
Συνεχίζουμε με φετούλες φράουλας . πάνω στρώνουμε το μίγμα φράουλες –κρέμα . συνεχίζουμε με μπισκότα πτι-μπερ σε γάλα και φετούλες φράουλας . τελειώνουμε με την υπόλοιπη λευκή κρέμα . βάζουμε ένα στρώμα τρίμα μπισκότου . αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σαρλότ.
Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με μπισκότα σαβουαγιάρ που τα κολλάμε γύρω γύρω.
Πάνω στρώνουμε φράουλες σε φετούλες .
Φράουλα, γλυκό του κουταλιού
Υλικά:1 κιλό φράουλες μεσαίου μεγέθους και σφιχτές
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό (και πολύ είναι)
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγο οινόπνευμα άσπρο από το σουπερ μάρκετ
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους τις βάζουμε σ' ένα σουρωτό και τις ραντίζουμε με λίγο οινόπνευμα.
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη σε στρώσεις (φράουλες-ζάχαρη-φράουλες –ζάχαρη κλπ).
Ραντίζουμε με το νερό και τις αφήνουμε 5-6 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους-καλύτερα να κάνουμε αυτό το στάδιο το βράδυ και να τις αφήσουμε όλη την νύχτα.
Το πρωί βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση το κατεβάζουμε αμέσως.
Τ’ αφήνουμε 10-12 ώρες ή μέχρι το απόγευμα και μετά ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει περίπου για 5-6 λεπτά(θα χρειασθεί να ξαφρίσουμε).
Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Εάν μετά τα 5-6 λεπτά το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά, πρέπει να βγάλουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και να συνεχίσουμε το δέσιμο του σιροπιού.
Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά δεν είναι καθόλου κουραστικό.
Το δε αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Διατηρείται σε βάζα στο ψυγείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον ένα χρόνο).
Όταν καταναλώσουμε την φράουλα, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια κλπ.
Μην φτιάξετε μόνο μια δόση γιατί δεν πρόκειται να φτουρήσει.!!!
ΤΙΡ : Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί φουσκώνει το σιρόπι.
Καλό είναι δε, η κατσαρόλα να έχει βαρύ πάτο για να μην αρπάζει εύκολα το σιρόπι.
Ροζ ριζότο με φράουλες
Αν το παρουσιάσετε χωρίς τις φραουλίτσες πάνω του, με εξαίρεση τους ιδιαιτέρως έμπειρους, ελάχιστοι θα καταλάβουν ότι το ροζ ριζότο έχει γίνει με φράουλες. ‘Εκπληξη; Ω, ναι! Ένα από τα ριζότο της νέας ιταλικής κουζίνας (nuova cucina) που αγαπούν οι νεότεροι και πιο περιπετειώδεις σεφ. Οι φράουλες δημιουργούν ένα απρόσμενα αλμυρό πιάτο καθώς του προσδίδουν άρωμα χωρίς την γλυκύτητα στην γεύση. Αισθητικά και γευστικά υπέροχο πιάτο, είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ριζότο.Προετοιμασία:
15 λεπτά και 20 λεπτά το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Για τα βασικά θέματα του ριζότο και τα στάδια της παρασκευής του, κάντε κλικ στο λίνκ.
Yλικά (για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο)
Brodo
5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
Soffrito
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6-8 φράουλες πολτοποιημένες (πουρέ)
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
Riso
1 1/2 φλ. τσαγιού Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς Αgrino
Condimenti
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή μασκαρπόνε
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
μερικές φράουλες για γαρνίρισμα
1.Βrodo: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, αν χρειάζεται.
2. Soffrito: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι το υγρό που θα μείνει να είνα περίπου 1 κ.σ.
3. Riso: Προσθέτετε το ρύζι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1 λεπτό μέχρι όλοι οι κόκκοι του να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Αρχίστε να προσθέτετε τον καυτό ζωμό, 1/2 φλυτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε σχεδόν να απορροφάται πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Με την 5η φορά που θα ρίξετε το 1/2 φλυτζάνι ζωμό, προσθέστε τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατέψτε. Το μείγμα θα πάρει χρώμα σκούρο ρόζ. Συνεχίστε με τον υπόλοιπο ζωμό, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/4 περίπου φλυτζάνι χωριστά στην άκρη.Σημείωση: Η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε καλά ώστε να μην κολλήσει το ρύζι.
4. Condimenti: Mετά από 18 περίπου λεπτά (15 περίπου αν χρησιμοποιείτε ρύζι Vialone Nano), όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει σφιχτό, αποσύρετε, ρίχνετε το ζωμό που είχατε κρατήσει, το μασκαρπόνε (ή το βούτυρο) και την παρμεζάνα. Ανακατεύετε πολύ γρήγορα να ενσωματωθούν τα υλικά με το ρύζι.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με φράουλες.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Κάνε like και share εάν σου άρεσε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου